Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας για το νέο σκάνδαλο με τις διοξίνες στα αβγά που ξέσπασε στη Γερμανία.
Πάντως, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα, αφού με βάση την ενημέρωση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προβληματικές ή ύποπτες παρτίδες τροφίμων.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Νυχάς σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι ο ελληνικός φορέας παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου και τονίζει πως αν συντρέχει κίνδυνος για την ελληνική αγορά, θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, και θα γίνουν τάχιστα οι προβλεπόμενες ενέργειες.
Την ίδια ώρα, ο τρόμος και ο πανικός από το νέο σκάνδαλο απλώνονται σε άλλα σημεία της Γηραιάς Ηπείρου μετά την είδηση ότι η Μεγάλη Βρετανία ενημερώθηκε χθες από την Ε.Ε. πως υπάρχουν στη χώρα προϊόντα που παρασκευάστηκαν από πιθανώς μολυσμένα με διοξίνη αβγά με προέλευση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Figaro», οι βρετανικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια κούρσα κόντρα στον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν αυτά τα προϊόντα και να τα αποσύρουν μέχρι να διαπιστωθεί αν τα αβγά από τα οποία παρασκευάστηκαν ήταν πράγματι μολυσμένα με διοξίνη.
Εν τω μεταξύ, χθες οι γερμανικές αρχές ενημέρωσαν την Κομισιόν ότι έγινε εξαγωγή 136.000 ύποπτων αβγών και στην Ολλανδία, τα οποία προορίζονταν για χρήση σε διάφορα τρόφιμα. Από αυτά τα τρόφιμα, εξάλλου, έγινε εξαγωγή στη Βρετανία, χωρίς οι αρχές να είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν πρόκειται για μαγιονέζες, γλυκά ή ακόμα και σαμπουάν.
Η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο γραφείο και το εργοστάσιο μιας γερμανικής εταιρείας που παράγει λίπη για ζωοτροφές. Εισαγγελείς και αστυνομικοί επισκέφτηκαν τα γραφεία της εταιρείας Harles & Jentzsch στην πόλη Ιντερσεν, βορειοδυτικά του Αμβούργου, για να συγκεντρώσουν στοιχεία. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας παραδέχτηκαν πως παρασκεύαζαν λίπη από ένα λιπαρό οξύ που δεν έχει εγκριθεί για κατανάλωση από ζώα.
Συνολικά 3.000 τόνοι λιπών διατροφής μολυσμένων με διοξίνη παραδόθηκαν σε είκοσι πέντε παραγωγούς ζωοτροφών σε πέντε γερμανικά κρατίδια. Τα λίπη αυτά δεν πουλήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά παρασκευαστές ανάμιξαν το λίπος με κόκκους δημητριακών και πούλησαν το νέο προϊόν σε αγροκτήματα.
Εξήχθησαν «ύποπτα» αβγά στη Βρετανία και στην Ολλανδία
Την ίδια ώρα, το γερμανικό διατροφικό σκάνδαλο διευρύνεται όλο και περισσότερο. Όπως έγινε γνωστό, αβγά από τα αγροκτήματα όπου εντοπίστηκε διοξίνη εξήχθησαν από τη Γερμανία στη Βρετανία και στην Ολλανδία, με τη μορφή επεξεργασμένων προϊόντων για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ερωτήματα προκαλεί επίσης το γιατί ο όμιλος που προμηθεύει τα εργοστάσια ζωοτροφών, ενώ γνώριζε από το Μάρτιο για το πρόβλημα, δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις γερμανικές αρχές.
Ο εκπρόσωπος για την Υγεία της Κομισιόν, Φρέντερικ Βίνσεντ, δήλωσε ότι θα εξεταστεί τι έγινε με τις εξαγωγές. «Το αν τα αβγά κατέληξαν τελικά σε μαγιονέζα ή γλυκά, δεν το γνωρίζω. Έτσι, πιθανότατα θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό με τις βρετανικές αρχές και θα δούμε τι έγινε με αυτά τα αβγά». Πάντως ο ίδιος τόνισε ότι αν και τα αβγά προέρχονταν από φάρμες στη Γερμανία, όπου είχε διανεμηθεί η μολυσμένη τροφή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι στις συγκεκριμένες ποσότητες υπήρχε διοξίνη.
Η βρετανική αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τη βιομηχανία και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, μόλις λάβει περισσότερα στοιχεία.
Έκλεισαν χιλιάδες αγροκτήματα
Στη Γερμανία 4.700 φάρμες έκλεισαν προληπτικά, κυρίως στην Κάτω Σαξονία. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, 3.000 τόνοι ζωοτροφής, που είχε μολυνθεί με διοξίνη, εστάλησαν σε φάρμες. Γερμανοί αξιωματούχοι, στην προσπάθειά τους να βρουν πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα, καταλήγουν στην εταιρία Harles und Jentzsch, και στο εργοστάσιό της στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ Χολστάιν, όπου λάδια τα οποία χρησιμοποιούνται σε βιοκαύσιμα διανέμονται προς χρήση στις ζωικές τροφές.
«Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για παράνομη δραστηριότητα», δήλωσε ο Ίλσε Άιγκνερ, εκπρόσωπος του υπουργού Γεωργίας της Γερμανίας.
Το γνώριζαν από το Μάρτιο
Ιδιωτικό εργαστήριο πήρε δείγματα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο στις 19 Μαρτίου 2010 και βρήκε ότι τα επίπεδα διοξίνης ήταν διπλάσια από τα επιτρεπτά των 0.75 νανογραμμαρίων σε 1 κιλό λιπαρών οξέων που χρησιμοποιούνται για την τροφή ζώων.
Ωστόσο αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας πληροφορήθηκαν το θέμα μόλις στις 27 Δεκεμβρίου, επισήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην ενημέρωση του υπουργείου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν πως 3.000 τόνοι τροφής έχουν μολυνθεί με διοξίνη.
πηγή:espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου